Ce este educatia financiara?

Educatia financiara este procesul prin care dobandim cunostinte, aptitudini si abilitati care ne permit sa luam decizii mai bune in ceea ce priveste gestionarea resurselor noastre, sa facem analize pe baza informatiilor corecte si sa stim cui sa cerem  ajutor si sfaturi pentru a obtine mai multe beneficii din banii nostri .

Educatia financiara ne ajuta sa mentinem un echilibru financiar, ne invata cum sa gestionam veniturile noastre si sa cheltuim mai putin, cum sa facem economii pentru situatii neprevazute, cum sa strangem avere sau sa economisim pentru diverse obiective din viata de zi si zi.

In ziua de azi trebuie sa fim bine informati despre instrumentele financiare pe care le folosim sau pe care diverse institutii bancare incearca sa ni le vanda. Pentru a utiliza aceste servicii, avem nevoie sa intelegem in ce masura satisfac nevoile noastre si ce obligatii avem in calitate de clienti. Astazi avem la dispozitie o gama larga de servicii financiare care ne pot usura viata si in acelasi timp ne ajuta sa ne atingem obiectivele. Asta daca le intelegem pe fiecare in parte si stim sa le folosim in avantajul nostru.


Statisticile ne arata ca numarul persoanelor care nu pot sa isi plateasca ratele catre banca sau la diverse institutii financiare nebancare a ajuns in luna februarie a acestui an la 715.299. Acestia sunt oamenii care au intarziat plata ratelor lunare cu cel putin 30 de zile. La momentul respectiv, valoarea in lei a a acestor restante se ridica la suma de 11.36 miliarde de lei.

Specialistii BNR ne dezvaluie ca in Romania, o mare parte a oamenilor intampina carente in ceea ce priveste educatia financiara. Acest lucru este valabil atat pentru copii, cat si pentru adulti, conform celor mai recente studii de specialitate. O mare parte din populatia tarii nu este capabila sa calculeze dobanda anuala efectiva la un imprumut, nu citeste cu mare atentie contractele de credit sau le compara intre ele prin prisma ratei lunare sau a altor criterii irelevante, ce ii pot induce in eroare.

Educatia financiara nu presupune doar o informare atenta asupra instrumentelor financiare pe care le utilizam. Aceasta implica o planificare atenta, o organizare a bugetului personal, un plan de economisire, planul de investitii etc. Vorbim aici despre un proces complex, care inglobeaza informarea activa cu referire la diverse aspecte si o planificare responsabila a bugetului propriu.

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu